luni, 3 august 2009

Astronautica 2009



22 octombrie 2008 : “Un pas mic pentru omenire,
un pas mare făcut de India.”

Chandrayaan 1 (îin sanscrită, “nava lunii”) este naveta spaţială lansată de India de la centrul spaţial “Satish Dhawan” din Sriharikota (o insulă din sudul Indiei), într-o misiune de doi ani, spre Lună., fără pilot uman, pe 23 octombrie 2008. Sonda spaţială pictată cu steagul Indiei, a atins suprafaţa Lunii, după aproximativ trei săptămâni de când a fost lansată.
Eliberarea către suprafaţa lunară a unei sonde cântărind aproximativ 30 de kilograme, încheie prima fază a misiunii. Succesul acestei prime părţi a misiunii a fost primit cu urale în India, unde acest lucru este văzut, de către mulţi, ca un semn al transformării Indiei într-o putere mondială. Sonda spaţială este propulsată de energia furnizată de un panou solar care generează aproximativ 700 de wati. Ea poartă cinci instrumente construite în India şi şase care au fost construite în afara ei.

Printre obiectivele misiunii se numără atât cartografierea 3-D a suprafeţei lunare, cât şi a ceea ce se află în solul lunar. Un obiectiv principal este căutarea izotopului Heliu 3, care este foarte rar pe Pământ şi care ar putea fi folosit în fuziunea nucleară. Unii cercetători cred că el ar putea fi o valoroasă sursă de energie în viitor.
Misiunea se aşteaptă să coste aproximativ 78 de milioane de dolari. Preşedintele programului spaţial indian, a descris misiunea ca fiind una reuşita în proporţie de 95% şi a anunţat că a doua misiune către Lună va fi lansată până în 2012.
India a devenit a şasea ţară care a ajuns pe Lună!


Denisa - Elena Paşalan, XI - E


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu